Ale zabijcie mnie - kto to jest Akon? Mam dziurę w pamięci.
Nie wiesz kto to jest Akon?
Akon, a właściwie Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam [ ] to senegalski raper i piosenkarz R&B.
Tutaj próbka jego twórczości. http://www.youtube.com/watch?v=rSOzN0eihsE
_________________ Jestem miły dla ludzi, ale nie jestem typem osoby, która dzwoni i umawia się na spotkanie. (..) nie jestem zbyt towarzyski i z natury nie jestem za bardzo przyjacielski. SRK; tłum. GosiaJG
Posłuchajcie tego kawałka w duecie z MJ. Utwór nosi tytuł HOLD MY HAND
O, dzięki Aniu.
Zapomniałam o istnieniu tego kawałka, a jest bardzo przyjemny.
_________________ Jestem miły dla ludzi, ale nie jestem typem osoby, która dzwoni i umawia się na spotkanie. (..) nie jestem zbyt towarzyski i z natury nie jestem za bardzo przyjacielski. SRK; tłum. GosiaJG
Ja ma dziś chwile wspomnień. Kiedyś nie byłam w stanie opuścić transmisji z żadnych zawodów w łyżwiarstwie figurowym.
Rodzeństwo Duchesnay - po 20 latach nadal jest w tym magia.
http://www.youtube.com/watch?v=nI5qruMhmpA
_________________ Bo Shah Rukh jest jak wiatr, przychodzi do twojego życia, sprawia, że ciężary robią się lżejsze, orzeźwia cię. Jego pozytywna energia dźwiga twoją duszę bez wysiłku i inspiruje cię do robienia nowych rzeczy - Mushtaq Shiekh, Still...
Uff... wczoraj zamiast MNIKa zrobiłam sobie powtórke z Kodu Da Vinci. Film jak film. Książka podobała mi się dalece bardziej. Ale ja nie o tym.
MUZYKA Hans Zimmerman doskonałym kompozytorem jest. Kropka.
Przez cały film przewija się momentami jeden z utworów pt. Chevaliers de Sangreal, by w całości wybrzmieć w kulminacyjnym momencie filmu z przepięknym monologiem Toma Hanksa.
Na jowisza. Mam gęsią skórkę kiedy słucham tego utworu. Jest genialny, jest przepiękny, jest porażający. Kto chce może go posłuchać na tubisiu . Po stokroć warto zwłaszcza ze słuchawkami. Ciarki latają po plecach w te i we wte.
_________________ Bo Shah Rukh jest jak wiatr, przychodzi do twojego życia, sprawia, że ciężary robią się lżejsze, orzeźwia cię. Jego pozytywna energia dźwiga twoją duszę bez wysiłku i inspiruje cię do robienia nowych rzeczy - Mushtaq Shiekh, Still...
Chodzi Ci o Hansa Zimmera?
Też go bardzo lubię. Zerknęłam sobie na jego dokonania - niesamowite, ile już muzyki napisał. Uwielbiam "Gladiatora" i "Twierdzę". Muzyki z "Kodu Da Vinci" nie pamiętam, podobnie jak filmu, więc z przyjemnością zaraz posłucham.
Wysłany: 2010-05-16, 09:47
Muzyka filmowa mmmmmmmmmmmmmmmmmm jak ja lubię i wspomnianego Lorenca, i Preisnera. Też niektóre fragmenty Kilara, czy wspomniany soundtrack do Twierdzy, Człowieka w żelaznej masce (też Zimmer). Z Lorenca poszukajcie też muzykę do Prowokatora, właśnie po tamtej kasecie odkryłam jakie cudeńka kryją się pod hasłem "muzyka filmowa". I jednocześnie strasznie żałuję, że tak rzadko możemy posłuchać ilustrację muzyczną do filmów indyjskich, piosenki są, a to co w tle? Te piękne utwory instrumentalne? Np. w MNIK ten fragment kiedy Rizvan ciągnie prawie Mandirę, żeby pokazać zamglone San Francisco. Niby to jest Tere neina, ale brzmi tak super, że chciałoby się posłuchać częściej.
Muzyka filmowa, ach, to co tygryski lubią najbardziej. A w tym tygodniu na Błoniach krakowskich zaczyna się FMF. Trzeba się będzie na koncerty wbić na trawkę jakoś, bo biletów brak, ale za to wygrałyśmy ostatnio bilety na koncert muzyki Disneya w Kijowie. Nie mogę się doczekać. To chyba mój ulubiony festiwal krakowski i mój krakowski 'równolatek'. A Zimmera uwielbiam.
_________________ Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutna, ponieważ nigdy nie wiesz kto może się zakochać w twoim uśmiechu. - Gabriel García Márquez
Ostatnio zmieniony przez MURGrabia 2010-05-16, 15:12, w całości zmieniany 1 raz
Jak to będzie . Ma lać przez cały tydzień. Podczas pierwszej edycji festiwalu i projekcji Drużyny Pierścienia było wściekle zimno, rok temu Dwie Wieże rozpoczęły się chyba p dwie godziny później niz było zaplanowane z powodu wichury, a inne koncerty przenoszono z Błoń do Filharmonii. Jakieś fatum, czy co?
O, zeszłoroczny Władca był cudny. Przesiedziałyśmy do trzeciej nad ranem pod kocami na trawce zmarznięte jak nie wiem, ale było warto. Przez wichurę właśnie mogłyśmy swobodnie oglądać, bo nie było bocznych zasłon. Ja mam jednak nadzieję, że do czwartku lać przestanie, bo inaczej się nie wbijemy jak koncerty przeniosą do filharmonii. Zostanie nam jedynie Disney'owski koncert, ale to nie to samo... Mam nadzieję, że limit nieszczęść organizacyjnych wyczerpał się w zeszłym roku. Wszak z tego co pamiętam, wichura zniszczyła scenę i ekran. Może wystarczy...
_________________ Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutna, ponieważ nigdy nie wiesz kto może się zakochać w twoim uśmiechu. - Gabriel García Márquez
Oby=oby! Trzymam kciuki, choć bezinteresownie, bo tak byłam zajęta czym innym, że nie zaklepałam sobie biletów na nic. I teraz mi żal. Mówisz, ze już niczego nie ma?
Nie wiem, pewnie nie. Poprzednie dwa festiwale (marcowo-kwietniowe) mnie wypłukały z kasy, liczyłam ino na jaki konkurs jak w tamtym roku i się na szczęście udało załapać na choć jeden koncert. Ale jak bilety w sprzedaży były chyba od końca marca czy jakoś tak, to nie wiem czy jeszcze można na co liczyć, ale trzeba pytać, może akurat jeszcze coś się znajdzie. A repertuar ciekawy...
Ostatnio zmieniony przez MURGrabia 2010-05-16, 22:01, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-05-16, 21:56
Fragmenty muzyki Michała Lorenca można pobrać z jego oficjalnej strony http://michallorenc.com/ można też dojść tamtędy do forum soundtracks.pl, ale uprzedzam, że tamtejsi użytkownicy np. muzykę Rahmana nazywają bollywoodzkim g... (pewnie nie słyszeli, ale zdanie i tak mają, jak to zwykle bywa). Niemniej można tam znaleźć kilka pomysłów, podpowiedzi wartych uwagi ścieżek dźwiękowych.
Oczywiście, że Zimmera. Coś mi się popitolilo i wpisałam Zimermana (wspaniałaego polskiego pianistę, ot przejęzyczenie )
Eee, tak mi się napisało?
A serio - jak kojarzysz twórczość Bregovicia, to na pewno ten utwór jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych - i najlepszych moim zdaniem.
Polska wersja, z Kayah, o której pisałam, też jest niesamowita:
http://www.youtube.com/watch?v=pLr9ZWc4gy0
Pawan, jak to zrobiłaś, że ominęło Cię (bardzo zresztą przyjemne) szaleństwo Bregovića w Polsce? Moim osobistym faworytem było zawsze Hajde Iano, jeszcze od czasów Arizona Dreams
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach naszego forum stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę naszego forum.